Necmi DEMİR
Prof. Dr. Abdullah SOYKAN
Mesudiye ilçesi Holarktik flora alemi içerisinde yer alan Avrupa-Sibirya fitocoğrafya bölgesinde bulunmaktadır. Bölgenin alt bölgelerini oluşturan Öksin ve Kolşik floranın sınırını Melet Irmağı oluşturur. Karadeniz kıyılarının ılık ve bol yağışlı olması, bitki örtüsünün zengin olmasını sağlamıştır. İlçenin toprakları yemyeşil bir peyzaj sergiler. Yaprağını döken ormanlar sahada geniş yer kaplar.
Kıyı şeridi 1500 m yüksekliğe kadar geniş yapraklı, karışık ve ibreli ormanlar, meyve ağaçları ve fundalıklarla kaplıdır. Mikro klima özelliği gösteren kıyı kesimlerinde Akdeniz bitkilerine de rastlanır. Geniş fındık bahçeleri yanında incir, mandalina, portakal ve limon gibi meyvelerle mersin ve defne ağaçları oldukça çoktur.
Orman ağaçları arasında sarıçam, doğu ladini, Doğu Karadeniz göknarı, Anadolu kestanesi, doğu kayını, meşe türleri, adi gürgen, kızılağaç, akkavak, akçaağaç türleri ve diğer yapraklı ağaçlar Mesudiye’nin orman varlığına katılan belli başlı ağaç türleridir.
Bunların yanı sıra ardıç türleri, porsuk, orman gülü türleri, funda, ayı (çay) üzümü, kadıntuzluğu, cehri, karaağaç, yaban fındık, dişbudak, ıhlamur, doğu çınarı, söğüt türleri, çobanpüskülü, şimşir, kızılcık, karaçalı, töngel, karayemiş, kuşburnu, ahlat, alıç, tavşan elması, ateş dikeni, yabani elma, yabani kiraz, üvez türleri, orman sarmaşığı, yabani sinameki, geven türleri, menegiç Mesudiye’de görülen diğer odunsu bitkilerden bazılarıdır.
Otsu bitkilere ilgili verilebilecek liste çok daha geniştir. Hatta bazı cinslerin birkaç türü görülebilmektedir. Yine geofitler denilen soğanlı, yumrulu bitkiler bakımından da pek çok türü ilkbahar mevsiminde görmek mümkündür. Bunlardan bazıları şunlardır: Gelincik türleri, kızılkan damlası, yasemin, sabun otu, yabani karanfil, gıvışgan otu, nakıl, çuha çiçekleri-tutya-,it üzümü, düğün çiçekleri, yayla çiçeği, çivit otu, kantaron türleri, hezeran, gazel boynuzu, diken ucu, ada çayı türleri, böğütlen, boğa dikeni, kedi otu, uyuz otu, fesçi tarağı, tekesakalı-yemlik-, unutma beni, emzik otu, tavşançıl, sütleğen türleri, yüksük otu, küre çiçeği, dam koruğu, keten otu, sığır kuyruğu, glayöl, siklamen, orkide cinsleri, akyıldız-sakarca-, Arap sümbülü.
Melet havzası, bitki türleri yönünden oldukça zengindir. Oksin ve Kolşik floranın ayrıldığı, nemcil-karasal türlerin geçişinin en güzel şekilde gözlendiği çok özel bir alandır. Biyoçeşitlilik yönünden oldukça zengin olan Melet havzası altyapı eksiklikleri nedeniyle ekoturizmden yararlanamamaktadır.
Mesudiye havzasındaki zengin flora içinde birçok şifalı tür barındırmaktadır. Bu türlerin değerlendirilmesi yapılmamakta ayrıca, nesli azalma tehlikesinde olanlar kültüre alınmamaktadır.